CD&V en ACW gaan in het Dexia-debacle de schaamte ver voorbij

Op 31 maart 2012

Zoals verwacht kon worden is het Dexia dossier door de Bijzondere Dexiacommissie vakkundig in de doofpot gestopt. CD&V, VLD en SP.a dekten het potje aan Vlaamse kant af.

Het Dexia debacle heeft de belastingbetaler ondertussen al ettelijke miljarden gekost. Maar dat is lang niet alles! We zitten voor de volgende 40 jaar ook nog opgescheept met een schuldenrisico van ongeveer 54 miljard euro! De enormiteit van dat getal is moeilijk te vatten. Maar wanneer je het bedrag gelijk verdeelt dan kom je tot 5400 euro voor elke Belg, groot of klein, jong of oud… Voor een modaal gezin betekent dat een potentiële kost van meer dan 20.000 euro!

In vergelijking daarmee is de 2 miljard euro waarvoor Di Rupo meer dan twee weken moest onderhandelen een peulschil.

Verleden week leverde de Dexia-doofpotcommissie twee rapporten af: een eindverslag met 60 aanbevelingen en een rapport met de vaststellingen rond de ontmanteling van Dexia. Uit het originele rapport van de experten werden talloze passages geschrapt, want die zouden de oude politieke partijen in een slecht daglicht kunnen stellen. Toch bleek uit de overblijvende teksten nog altijd dat naast de toezichthouder (vroeger CBFA, nu FSMA), de hoofdaandeelhouders Gemeentelijke Holding maar vooral ARCO (het ACW) tot de hoofdschuldigen van de faling gerekend moeten worden.

Wie dacht dat het ACW / ARCO zich daarna bescheiden zou opstellen vergist zich. De Belgische staat betaalde verleden jaar 4 miljard voor een Dexia dat helemaal aan de grond zat. Enkel een schuldenberg bleef over. Nu blijkt het ACW / ARCO nog steeds aanspraak te maken op winstbewijzen van de bank die nu Belfius heet! Samengevat: het ACW zorgt ervoor dat de bank failliet gaat, de staat (wij dus) betaalt 4 miljard, en wanneer de bank ooit weer winst maakt dat wordt die winst gedeeltelijk opgestreken door … het ACW / ARCO!

Hoe kan dat? Eenvoudig, in “la Belgique de papa” kan dat!

Net zoals hoofdrolspelers van het Dexia debacle Yves Leterme en Jean-Luc Dehaene, is ook Steven Vanackere een prominent ACW’er. Naast minister van Financien is Vanackere ook lid van het Politiek Comité van het ACW. Dat Politiek Comité is een clubje politici en ACW bestuurders die zeer regelmatig samenkomen om zogenaamde “actuele politieke dossiers” te bespreken…

Werd Steven Vanackere minister van Financiën om alle Belgen te vertegenwoordigen of werd hij in de eerste plaats minister van Financiën om de belangen van het ACW te beschermen? De vraag stellen is ze beantwoorden.

Wat blijft is dat de burger opdraait voor de kosten. Maar daarmee is de kous niet af. Het is nu aan die burger om de gepaste conclusie te trekken.

Te beginnen op 14 oktober 2012.

Luc T'Syen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is