U bent hier
Moet het kasteelpark van Bergom wijken?
Protest en bezwaarschrift kunnen niet baten, het ziet er naar uit dat Simon de Merode zijn vergunning vastkrijgt om een hotel en congrescentrum te bouwen in het kasteelpark op de Hoge Dreef in Bergom.
Een eerste vraag die bij me opkomt: waarom kan deze zone zomaar omgetoverd worden in een bouwgrond? Is dit eerlijk tegenover andere burgers in Herselt?
Welke argumenten heeft de gemeente om het bos van de Merode nu anders in te vullen op het gewestplan? Ik weet dat het om een moeilijke problematiek gaat. Maar toch het volgende om de inconsequentie van de gemeente Herselt aan te tonen. Sommige mensen worden uit hun weekendhuisje gezet omdat hun woning zich niet in de juiste zone, namelijk woonzone, bevindt. Als voor deze mensen de kaart niet anders wordt ingevuld, waarom kan dit voor de Merode dan wel? Mij lijkt dit echt niet consequent. Verder zijn er nog heel wat mensen die graag hun stuk landbouwgrond of bos zien veranderen in bouwgrond. Waar blijft hun cadeau van de gemeente Herselt?
De prins zou beloofd hebben om het park toegankelijk te maken. Tenminste, dat beweren burgemeester Luc Peetermans en schepen van Ruimtelijke Ordening Katleen Helsen. Maar we zien net het tegenovergestelde gebeuren. Bij het rooien van de bomen deze winter is de dreef serieus stuk gereden door de zware camions. Ze ligt er nog steeds beschadigd bij. Bovendien zijn mooie fiets- of wandelpaadjes nu gewoon afgesloten.
Er wordt gezegd dat Simon de Merode eerder in Westerlo al een soortgelijke aanvraag had gedaan. Dat zou ook logischer zijn, dichter in de buurt van het kasteel. Of desnoods kan men in het kasteel zelf de nieuwe plannen aanvatten. GECORO, het adviesorgaan voor Ruimtelijke Ordening van Herselt stelde een soortgelijke oplossing als alternatief ook al voor. Waarom het gemeentebestuur van Herselt dat advies niet volgde is nog steeds niet duidelijk.
Daarover zou best wat meer transparantie gecreëerd worden.
Hedwig Verrycken